Alegerea metodei, aparatului, salonului pentru epilare definitiva- nu e o misiune usoara. Una din cele mai frecvente dileme este intre tratamentul cu laser si foto (IPL).
Acronimul LASER înseamnă Light Amplification by stimulation Emision of Radiation. O dioda laser emite lumina care poate fi caracterizata astfel:
- Monocromatica. Latimea spectrala este foarte ingusta.
- Bine directionata. O dioda laser radiaza un fascicol ingust, bine directionat, care poate fi usor lansata intr-o fibra.
- Coerenta. Toate oscilatiile sunt in faza. Aceasta proprietate este importanta pentru transmisia si detectia informatiei. Acronimul fotoepilarii( IPL) este Intense Impuls Light.
O lumina laser care poate fi caracterizata astfel:
- Policromatica
- Necoerenta- un spectru larg de lungimi de unda.
La baza ambelor metode este mecanism de actiune identic-fototermoliza. Sunt lumini tintite, avind la baza cromoforul melanina si oxihemoglobina. Melanina din foliculul pilos atrage lumina( foto, laser), se incalzeste la 60-70 grade(termo), se denatureaza(liza).
Deoarece epilarea cu IPL presupune emiterea unui spectru larg de lungimi de unde, care nu au drept țintă specifică doar foliculii de par, aceasta lumina va fi absorbita si de alte structuri din derma. De aceea standartul de aur este laserul dioda, o lumina coerenta si monocroma, tintita doar pe melanina. Laserul ofera rezultate pe o perioda lunga, implicind doar sedinte de mentinere, aproximativ, o data pe an.
Compania Lumenis este lider mondial in fabricarea aparatelor pentru epilare definitiva, la baza careia este laserul diode cu 805 nM lungime de actiune. Aceasta metoda este eficienta pentru toate fototipurile si toate structurile de par cu exceptia firului alb depigmentat si parului carunt.