În ultimii ani, domeniul cosmetologiei și al dermatologiei au evoluat excepțional de rapid, aducând pe piață numeroase metode și sisteme pentru cea mai persistentă bătaie de cap în special a femeilor – epilarea.
Cea mai eficientă, însă, rămâne a fi fotoepilarea – o metodă nonevazivă, nedureroasă, potrivită pentru majoritatea tipurilor de piele și păr, care oferă rezultate garantate în cel mai scurt timp.
Cum acționează fotoepilarea
Fotoepilarea este o procedură bazată pe acțiunea unui dispozitiv cu lumină intens pulsată care acționează asupra pigmentului de melanină din firele de păr. Melanină este substanța care determină culoarea firelor de păr. Cu cât mai multă melanină, cu atât mai închis este părul.
Energia luminoasă emisă de dispozitivul cu care este executată fotoepilarea este absorbită de melanină și transformată în energie termică. Firul de păr este încălzit, iar folicul deteriorat.
Pentru cine este indicată fotoepilarea
Fotoepilarea poate fi utilizată atât de femei, cât și de bărbați. S-a demonstrat prin numeroase studii că fotoepilarea este recomandată în special bărbaților, dar este extrem de populară în rândul femeilor. Cosmetologii recomandă fotoepilarea clienților de gen masculin pentru că au firele de păr mai groase, mai dese și mai închise la culoare, de exemplu în zone ca abdomen, spate sau piept. În rezultat, lumina intens pulsată, care stă la baza sesiunilor de fotoepilare, este absorbită de pigmentul de melanină, având astfel un efect foarte vizibil de reducere a firelor de păr.
Pentru cine este contraindicată fotoepilarea
Procedura de fotoepilare nu este permisă persoanelor care suferă de diabet decompensat, de boală coronariană, de boli acute sau cronice, au depistate tumori maligne ale pielii, precum și
femeilor care sunt însărcinate sau care alăptează.
Avantajele fotoepilării
1. Fotoepilarea este cea mai nedureroasă procedură existentă de epilare definitivă. Comparativ cu electroepilarea, epilarea cu ceară sau pastă de zahăr, fotoepilarea nu creează durere. Clientul poate simți doar o ușoară încălzire la nivelul pielii.
2. Fotoepilarea garantează rezultate de 80-100%, în dependență de tipul de păr. Cu cât părul este mai închis la culoarea, cu atât rezultatele sunt mai evidente.
3. Fotoepilarea este o procedură rapidă, care se execută începând de la 10 min până la 30 min în dependență de zonă. Acest tip de epilare presupune folosirea unui dispozitiv care are o acoperire mare și este ușor de mânuit.
4. După fiecare sesiune de fotoepilare părul crește mai subțire, mai rar și mai deschis la culoare, până dispare complet.
5. Fotoepilarea nu cauzează creșterea firelor sub piele (foliculita). Respectiv, această procedură este recomandată persoanelor care de la alte tipuri de epilare aveau fire inestetice sub piele.
6. Fotoepilarea exclude posibilitate de infectare cu anumite boli de piele.
7. Fotoepilarea nu necesită pregătire prealabilă, iar clientul nu trebuie să aștepte ca firele de păr să crească de o anumită lungime. În cazul fotoepilării trebuie urmărite respectarea doar a 2 condiții simple:
– Nu este permisă expunerea la soare 2 săptămânii înainte și după procedură.
– Părul nu trebuie smuls din rădăcină, doar ras.
Câte sesiuni de fotoepilare sunt necesare
Rezultate vizibile sunt observate chiar după prima procedură de fotoepilare, în urma căreia dispar circ 30-40% din firele de păr. Pentru rezultate maxime sunt recomandate în mediu 5 sesiuni, însă numărul lor depinde de fiecare persoană în parte. În general, timpul de dispariție a părului în cazul fotoepilării este dictat de zonele în care se acționează, de fototipul pielii, de culoarea și structura firului de păr, de aparatul care este utilizat de specialiști și, nu în ultimul rând, de modul de creștere a părului și schimbările hormonale sau tulburările endocrine pe care le poate avea persoana.